środa, 16 lutego 2011

Kwasy tłuszczowe w jagodzie Acai

Jagoda açai znajduje się w czołówce super produktów żywnościowych. Ma wspaniały smak a jej spożywanie prowadzi do poprawy zdrowia. To jeden z najlepszych i najwartościowszych pokarmów świata, o którym dotychczas większość ludzi nic nie wiedziała. Aż do teraz...
POLECAMY:

Jagoda açai to mały owoc rosnący tylko w centralnej części Południowej Ameryki. Wielkością przypomina winogrono z ogromną pojedynczą pestką w środku. Sama pestka jest niejadalna, ale otaczający ją miąższ stanowi najbogatszy w substancje odżywcze pokarm na świecie. Ta mała jagoda ma większe zdolności przeciwutleniające niż borówka i granaty. Dodatkowo zawiera mnóstwo innych korzystnych składników odżywczych m.in. wspomagające pracę serca kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. Jak to się dzieje, że taka mała jagoda zawiera tyle życiodajnych właściwości?

Krótka historia jagody açai

Jagody açai, właściwie były nieznane naszemu nowoczesnemu światu. Jednakże ludność żyjąca w brazylijskiej części Lasów Deszczowych przez stulecia używały tej jagody jako stałego uzupełnienia ich diety. Istnieje wiele opowieści w jaki sposób ta mała jagoda pomogła przetrwać głodującym w środku lasu plemionom. Niezależnie od tego czy jest to prawda czy nie, badania laboratoryjne dają ludziom dużo więcej informacji czym jest ta jagoda i jakie wartości odżywcze zawiera.

Dlaczego to takie ważne?

Jagody açai rosną na drzewach palmowych zwanych Euterpe Olearacea. Są niewielkie, mają około półtora centymetra średnicy i dojrzewając osiagają kolor ciemnej purpury. Naukowcy przez podejmowanie kolejnych badań, wnoszą wciąż wiele nowych wiadomości do wiedzy, która już jest sprawdzona dotyczącej tych unikalnych owoców. Należy podkreślić, że wszystkie te badania potwierdzają zawartość dwóch podstawowych substancji sprawiających, że jagoda açai ma tak niesamowity wpływ na zdrowotność organizmu. Te substancje to antocyjany i flawonoidy.

Antocyjany to substancje, dzięki którym owoc otrzymuje ciemne zabarwienie - niebieskie, czerwone lub purpurowe. Każdy owoc, każde warzywo czy kwiat posiadający takie zabarwienie jest bogaty w te wartościowe odżywczo substancje. Im kolor jest mocniejszy, tym więcej antocyjanów będzie w pożywieniu. Zarówno antocyjany jak i flawonoidy mają korzystny wpływ na organizm ponieważ zawierają dużo przeciwutleniaczy, które są potrzebne do walki z substancjami chemicznymi, nazywanymi wolnymi rodnikami.

Wolne rodniki są związkami powstającymi w trakcie przemiany chemicznej w organizmie lub wnikającymi do niego w inny sposób. Zalegają często naczynia krwionośne i atakują komórki. Na skutek ich działania, ciało nie wykorzystuje całkowitego swojego potencjału do pracy. Czasami wolne rodniki uszkadzają także system odpornościowy komórek. Dieta bogata w przeciwutleniacze pomaga usunąć wolne rodniki przez ich neutralizację.

Wolne rodniki mogą być powodem poważnych chorób, zwłaszcza kiedy w organizmie znajduje się ich duża ilość. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze - zwłaszcza jagoda açai - w istotny sposób przyczyniają się do Twojego zdrowia. Przeciwutleniacze pełnią zasadniczą rolę w przeciwdziałaniu atakom wolnych rodników na nasze ciało. Ten proces wpływa na zachowanie zdrowia i – jak niektórzy uważają – spowalnia procesy starzenia, jednak wciąż posiadamy za mało badań na temat tych dobroczynnych substancji.

Jagody açai życiodajnym darem natury

Wielki popyt na jagodę açai wynika z ogromu jej właściwości zdrowotnych. Jak już wspominano, jagoda açai zawiera zastępy walczących z wolnymi rodnikami przeciwutleniaczy. Fakty są takie, że jagoda açai zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i borówka razem wzięte. To powoduje, że jest jednym z najbardziej poszukiwanych produktów przez ludzi, którzy są świadomi dobroczynnego wpływu przeciwutleniaczy na ogólnie pojęte zdrowie. Oprócz wielkiej koncentracji przeciwutleniaczy jagoda açai zawiera także trzy różne typy kwasów tłuszczowych znanych pod nazwą Omega 3, Omega 6 oraz Omega 9. Mają one dobroczynny wpływ na serce i pomagają obniżyć poziom niewłaściwej frakcji cholesterolu.

Bogactwo składników odżywczych

Zapewniamy Cię, że warto odkryć jagodę açai. Spójrz na podane niżej wartości i korzyści jakie ze sobą niesie:

● jagoda açai ma więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, borówki i granaty.

● zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6 i Omega 9 oraz błonnik pokarmowy, sterole roślinne odpowiedzialne za zdrowie układu krwionośnego i prawidłowe trawienie.

● Zawiera wysoki poziom witamin A, C, D i E - witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dostarczanych do organizmu właściwie tylko przez produkty pochodzenia zwierzęcego.

Jak widzisz, nie ma się czemu dziwić, że jagoda açai znajduje się w czołówce super produktów żywnościowych. Ma wspaniały smak a jej spożywanie prowadzi do poprawy zdrowia. To jeden z najlepszych i najwartościowszych pokarmów świata, o którym dotychczas większość ludzi nic nie wiedziała. Aż do teraz...


Ocena: Bądź pierwszy!


Komentarze Bądź pierwszym, który skomentuje ten artykuł!

Dodaj komentarz

Imię i nazwisko:


Adres email:



Wpisz kod z obrazka
Visual CAPTCHA

NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY Z TEJ KATEGORIIINNE ARTYKUŁY TEGO AUTORA
» Z czego jest miód Spadziowy? »
» Dietetyczny chleb »
» Czy suplementy diety mogą nam z... »
» Czy miód lipowy pomaga ? »
» Tabletki na koncentrację »


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz