Poczytaj o roli, jaką pełnią w zbilansowanej diecie banany. Pod ich żółtą skórą znajduje się więcej, niż można przypuszczać.
POLECAMY: |
|
|
|
|
|
Banany nie są już egzotycznymi owocami, stanowią jeden z najpopularniejszych typów owoców. Do tej pory jednak niewiele o nich wiemy i zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z roli jaką pełnią w prawidłowym odżywianiu. Podczas gdy efektywność diety bananowej jest często kwestionowana, te owoce same w sobie mają bardzo duży wpływ na zdrowie. Dzięki zawartości potasu, kwasu foliowego i wielu innych związków banany powinny pełnić ważną rolę w naszym odżywianiu.
Dzięki dużej zawartości potasu, jedzenie bananów obniża niebezpieczeństwo ataku serca. Badania wykazały, że wysoka zawartość potasu znacznie redukuje to ryzyko (ok. 1,5 raza rzadziej przydarza się osobom regularnie spożywającym banany). Nietrudno się zgodzić, że jedzenie bananów przynajmniej raz w tygodniu to niezbyt wysoka cena za zmniejszenie ryzyka zawału.
Kwas foliowy to organiczny związek chemiczny pełniący bardzo ważną rolę w życiu każdej przyszłej matki, zapobiega bowiem uszkodzeniom systemu nerwowego płodu, ma pozytywny wpływ na jego wagę i rozwój. Obecność kwasu foliowego wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie młodych mam. Chroni on organizm przed nowotworami, wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Banany są jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego.
Banany są również źródłem witaminy C (chociaż to akurat dotyczy również wielu innych owoców), jeden banan zawiera ok. 15% zalecanego dziennego spożycia. Witamina C jest konieczna do syntezy wielu istotnych dla funkcjonowania organizmu hormonów, np. dopaminy i adrenaliny. Jest również naturalnym przeciwutleniaczem, działającym przeciwko powstawaniu nowotworów i posiadającym działanie spowalniające proces starzenia.
Jako źródło włókien, banany pomagają w zwalczaniu wysokiego poziomu cholesterolu przez ograniczenie produkcji związku odpowiedzialnego za powstawanie miażdżycy.
Banany są źródłem węglowodanów, które odpowiadają za dostarczenie organizmowi potrzebnej energii. Mają również sporo kalorii (90 kcal na 100 g). Dlatego są często stosowane jako wartościowy suplement, ale tylko w głównej części diety. Chociaż oczywiście istnieje dieta oparta na spożywaniu bananów (tzw. dieta bananowa), ale informacje o jej efektywności są nadal nieco niejasne. Zanim cudowne działanie diety bananowej nie zostanie podbudowane solidnymi faktami, najlepszym rozwiązaniem będzie włączenie tych owoców do naszej diety jako dodatkowego, wartościowego elementu.
Dzięki dużej zawartości potasu, jedzenie bananów obniża niebezpieczeństwo ataku serca. Badania wykazały, że wysoka zawartość potasu znacznie redukuje to ryzyko (ok. 1,5 raza rzadziej przydarza się osobom regularnie spożywającym banany). Nietrudno się zgodzić, że jedzenie bananów przynajmniej raz w tygodniu to niezbyt wysoka cena za zmniejszenie ryzyka zawału.
Kwas foliowy to organiczny związek chemiczny pełniący bardzo ważną rolę w życiu każdej przyszłej matki, zapobiega bowiem uszkodzeniom systemu nerwowego płodu, ma pozytywny wpływ na jego wagę i rozwój. Obecność kwasu foliowego wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie młodych mam. Chroni on organizm przed nowotworami, wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Banany są jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego.
Banany są również źródłem witaminy C (chociaż to akurat dotyczy również wielu innych owoców), jeden banan zawiera ok. 15% zalecanego dziennego spożycia. Witamina C jest konieczna do syntezy wielu istotnych dla funkcjonowania organizmu hormonów, np. dopaminy i adrenaliny. Jest również naturalnym przeciwutleniaczem, działającym przeciwko powstawaniu nowotworów i posiadającym działanie spowalniające proces starzenia.
Jako źródło włókien, banany pomagają w zwalczaniu wysokiego poziomu cholesterolu przez ograniczenie produkcji związku odpowiedzialnego za powstawanie miażdżycy.
Banany są źródłem węglowodanów, które odpowiadają za dostarczenie organizmowi potrzebnej energii. Mają również sporo kalorii (90 kcal na 100 g). Dlatego są często stosowane jako wartościowy suplement, ale tylko w głównej części diety. Chociaż oczywiście istnieje dieta oparta na spożywaniu bananów (tzw. dieta bananowa), ale informacje o jej efektywności są nadal nieco niejasne. Zanim cudowne działanie diety bananowej nie zostanie podbudowane solidnymi faktami, najlepszym rozwiązaniem będzie włączenie tych owoców do naszej diety jako dodatkowego, wartościowego elementu.
Hanna Rutkowska: zdrowie i uroda ;)
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY Z TEJ KATEGORII | INNE ARTYKUŁY TEGO AUTORA |
» Z czego jest miód Spadziowy? | » Jak utrzymać wagę po diecie? |
» Dietetyczny chleb | » Dietetyczny chleb |
» Czy suplementy diety mogą nam z... | » Walka z nadwagą |
» Czy miód lipowy pomaga ? | » Przeciwutleniacze |
» Tabletki na koncentrację | » Dieta Carol Vorderman |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz