Było sobie drzewo...Te cudowne drzewa palmowe (Euterpe oleracea) rosną wyłącznie w lasach deszczowych Amazonii. Jest ich tam ogromna liczba - naliczono średnio ok. 7 tysięcy palm na akr (tj. ok. 4 tys. metrów kwadratowych) - rosnących wzdłuż brzegów i na terenach wylewowych Amazonki. Palmy te osiągają wysokość do 32 metrów i owocują bez przerwy przez 8 miesięcy w roku w ciągu ich średniego 100-letniego życia. Obliczono, ze ilość owoców, które rodzą te jest tak olbrzymia, że można by nimi wyżywić całą ludzkość!
POLECAMY: |
|
|
|
|
|
Owoce zwane są jagodami, ponieważ są okrągłe, stają się czarne, gdy dojrzeją i mają ok. 2,5 cm średnicy. Ale tak naprawdę same palmy i sposób, w jaki owocują, sprawia, że najbardziej przypominają palmy daktylowe.
Ponowne odkrycie
Już w XVIII wieku portugalscy, brytyjscy i amerykańscy botanicy udokumentowali fakt, iż rdzenna ludność Amazonii bardzo chętnie spożywa owoce acai, jako podstawowy pokarm w ich diecie. Spożywają je w postaci soku lub miąższu dodawanego do manioku, ryb, mięsa i jako coś na podobieństwo naszej zupy. Podejrzewano więc, że owoce te muszą być bardzo pożywne. Jednakże ze względu na brak jakichkolwiek walorów smakowych (jagody acai są mdłe - nie posiadają w zasadzie żadnego określonego dla nas smaku) nie zyskały zainteresowania białych osadników jako pożywienie. Dopiero jakieś 15 lat temu, gdy przez zupełny przypadek (przy okazji badań m.in. nad AIDS i układem odpornościowym człowieka) odkryto zadziwiające właściwości tego owocu. Badania te prowadzone przez dr. Schaussa zaskoczyły świat nauki.
Super owoc
Stwierdzono w acai przede wszystkim ogromną zawartość niezwykle silnych antyoksydantów (przeciwutleniaczy) - 3-4 razy większą, niż w innych, uważanych za najbogatsze źródło tych substancji owocach, jak jeżyna, czy owoc czarnego bzu. Antyoksydanty, do których należą przede wszystkim witamina C i A, działają na sprawne neutralizowanie i usuwanie wolnych rodników z naszych komórek. Mają więc właściwości ochronne, przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, opóźniając procesy starzenia, usuwają efekty stresu i zanieczyszczenia środowiska. Pomagają też w alergiach i, wspierając prawidłowe funkcjonowanie komórek, chronią przed powstawaniem zmian nowotworowych. Również sama zawartość flawonoidów (wpływających m.in. na zdrowy układ krwionośny) jest w tych jagodach o wiele większa, niż w przebogatym w te substancje czerwonym winie!
Acai zawiera poza tym pełny i wręcz idealny komplet substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, są to: witaminy, minerały (łącznie z pierwiastkami śladowymi), duża zawartość błonnika, fitosterole (odpowiedzialne za odpowiedni poziom cholesterolu), idealny zestaw nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 3,6,9), kwas linolowy, pełnowartościowe białko (19 kluczowy i niezbędnych aminokwasów), a do tego bardzo niską zawartość cukru (tylko 1,3%). Jagoda acai zawiera aż 5 razy więcej fenoli (mają działanie antybakteryjne, antyseptyczne) niż jakiekolwiek do tej pory poznane rośliny. Dzięki czemu acai zyskała sobie miano SUPERPOŻYWIENIA.
Zaskakujące wyniki badań
Dalsze badania wykazały, że antyoksydanty z jagód acai potrafią przeniknąć do ludzkich komórek, gdzie bezpośrednio chronią je przed uszkodzeniami wynikającymi z procesów utleniania - przemiany materii i zanieczyszczeń środowiska - wykorzystując do tego erytrocyty (czerwone krwinki) i przy tym wykazują silne działanie przeciwzapalne. A przecież wszelkie choroby powstają właśnie w wyniku pojawiania się ognisk zapalnych w organizmie, na skutek ataku bakterii, wirusów, czy błędnego działania mechanizmów odpornościowych (np. przy alergiach). Antyoksydacyjne działanie acai jest podwójne, gdyż chroni, wzmacnia i jednocześnie gasi stany zapalne w organizmie. Wpływa nie tylko na optymalne funkcjonowanie poszczególnych komórek, ale również na prawidłową komunikacje pomiędzy naszymi genami a komórkami, co wspiera prawidłowy proces odnowy (odradzania się) komórek w naszym ciele.
Zbuduj nowego siebie
Codziennie tracimy ich miliardy. Te, które wykonały swoje zadanie umierają i zostają usunięte (obserwujemy ten proces m.in. wraz ze złuszczającym się naskórkiem, czy wypadającymi włosami). W ciągu roku nasze ciało traci tyle komórek, że gdyby ich proces odradzania się zatrzymał, po prostu stopniowo byśmy znikali. Jeżeli ten proces obumierania i odradzania się komórek zostanie zaburzony, zaczynają pojawiać się stany zapalne, problemy zdrowotne, a te mogą prowadzić nawet do niebezpiecznych stadiów przedrakowych. Ale gdy wspomożemy ten proces odpowiednimi substancjami odżywczymi, to w ciągu roku możemy całkowicie, prawidłowo i zdrowo odbudować nasze ciała. Ponieważ nasze ciała są zdolne do samoodbudowy i samoregeneracji - o czym ciągle zapominamy. A przy odpowiednim, naturalnym wspomaganiu za pomocą np. acai, jesteśmy w stanie zrekonstruować nasz organizm w pełni zdrowy i silny, i to tylko w ciągu 365 dni!
Ideał z wadą
Jagody acai mają niestety jedną wadę. Są niezwykle delikatne i po zebraniu bardzo szybko ulegają rozkładowi. Aby możliwe było w pełni wykorzystanie ich wspaniałych właściwości, muszą one być zbierane w tradycyjny sposób, czyli ręcznie, płukane, a następnie poddane specjalnemu procesowi liofilizacji. Tylko w ten sposób w miąższu zachowane zostanie całe bogactwo wartości odżywczych. Do tej pory tylko jedna osoba, dr. Alex Schauss - "odkrywca" acai, otrzymał patent na ten proces ich pozyskiwania. Na bazie liofilizowanego miąższu opracowano również wyjątkowy sok, w skład którego wchodzi dodatkowo 18 innych, specjalnie wyselekcjonowanych owoców. Zostały one tak dobrane, aby doskonale uzupełniały zapotrzebowanie naszego organizmu na wszelkie substancje, a przede wszystkim na wzmacniające i chroniące nas przeciwutleniacze.
Ponieważ ciągle mamy problemy ze spożywaniem zalecanych przez lekarzy dietetyków 5 porcji świeżych warzyw i owoców dziennie, picie takiego soku pomaga nam w łatwy sposób uzupełnić te niedostatki, by wspierać nasze zdrowie. A zdrowie jest przecież jedno i najważniejsze!Po więcej informacji i wyników badań na temat jagód acai zapraszam na www.zdrowydarnatury.pl.
Ponowne odkrycie
Już w XVIII wieku portugalscy, brytyjscy i amerykańscy botanicy udokumentowali fakt, iż rdzenna ludność Amazonii bardzo chętnie spożywa owoce acai, jako podstawowy pokarm w ich diecie. Spożywają je w postaci soku lub miąższu dodawanego do manioku, ryb, mięsa i jako coś na podobieństwo naszej zupy. Podejrzewano więc, że owoce te muszą być bardzo pożywne. Jednakże ze względu na brak jakichkolwiek walorów smakowych (jagody acai są mdłe - nie posiadają w zasadzie żadnego określonego dla nas smaku) nie zyskały zainteresowania białych osadników jako pożywienie. Dopiero jakieś 15 lat temu, gdy przez zupełny przypadek (przy okazji badań m.in. nad AIDS i układem odpornościowym człowieka) odkryto zadziwiające właściwości tego owocu. Badania te prowadzone przez dr. Schaussa zaskoczyły świat nauki.
Super owoc
Stwierdzono w acai przede wszystkim ogromną zawartość niezwykle silnych antyoksydantów (przeciwutleniaczy) - 3-4 razy większą, niż w innych, uważanych za najbogatsze źródło tych substancji owocach, jak jeżyna, czy owoc czarnego bzu. Antyoksydanty, do których należą przede wszystkim witamina C i A, działają na sprawne neutralizowanie i usuwanie wolnych rodników z naszych komórek. Mają więc właściwości ochronne, przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, opóźniając procesy starzenia, usuwają efekty stresu i zanieczyszczenia środowiska. Pomagają też w alergiach i, wspierając prawidłowe funkcjonowanie komórek, chronią przed powstawaniem zmian nowotworowych. Również sama zawartość flawonoidów (wpływających m.in. na zdrowy układ krwionośny) jest w tych jagodach o wiele większa, niż w przebogatym w te substancje czerwonym winie!
Acai zawiera poza tym pełny i wręcz idealny komplet substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, są to: witaminy, minerały (łącznie z pierwiastkami śladowymi), duża zawartość błonnika, fitosterole (odpowiedzialne za odpowiedni poziom cholesterolu), idealny zestaw nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 3,6,9), kwas linolowy, pełnowartościowe białko (19 kluczowy i niezbędnych aminokwasów), a do tego bardzo niską zawartość cukru (tylko 1,3%). Jagoda acai zawiera aż 5 razy więcej fenoli (mają działanie antybakteryjne, antyseptyczne) niż jakiekolwiek do tej pory poznane rośliny. Dzięki czemu acai zyskała sobie miano SUPERPOŻYWIENIA.
Zaskakujące wyniki badań
Dalsze badania wykazały, że antyoksydanty z jagód acai potrafią przeniknąć do ludzkich komórek, gdzie bezpośrednio chronią je przed uszkodzeniami wynikającymi z procesów utleniania - przemiany materii i zanieczyszczeń środowiska - wykorzystując do tego erytrocyty (czerwone krwinki) i przy tym wykazują silne działanie przeciwzapalne. A przecież wszelkie choroby powstają właśnie w wyniku pojawiania się ognisk zapalnych w organizmie, na skutek ataku bakterii, wirusów, czy błędnego działania mechanizmów odpornościowych (np. przy alergiach). Antyoksydacyjne działanie acai jest podwójne, gdyż chroni, wzmacnia i jednocześnie gasi stany zapalne w organizmie. Wpływa nie tylko na optymalne funkcjonowanie poszczególnych komórek, ale również na prawidłową komunikacje pomiędzy naszymi genami a komórkami, co wspiera prawidłowy proces odnowy (odradzania się) komórek w naszym ciele.
Zbuduj nowego siebie
Codziennie tracimy ich miliardy. Te, które wykonały swoje zadanie umierają i zostają usunięte (obserwujemy ten proces m.in. wraz ze złuszczającym się naskórkiem, czy wypadającymi włosami). W ciągu roku nasze ciało traci tyle komórek, że gdyby ich proces odradzania się zatrzymał, po prostu stopniowo byśmy znikali. Jeżeli ten proces obumierania i odradzania się komórek zostanie zaburzony, zaczynają pojawiać się stany zapalne, problemy zdrowotne, a te mogą prowadzić nawet do niebezpiecznych stadiów przedrakowych. Ale gdy wspomożemy ten proces odpowiednimi substancjami odżywczymi, to w ciągu roku możemy całkowicie, prawidłowo i zdrowo odbudować nasze ciała. Ponieważ nasze ciała są zdolne do samoodbudowy i samoregeneracji - o czym ciągle zapominamy. A przy odpowiednim, naturalnym wspomaganiu za pomocą np. acai, jesteśmy w stanie zrekonstruować nasz organizm w pełni zdrowy i silny, i to tylko w ciągu 365 dni!
Ideał z wadą
Jagody acai mają niestety jedną wadę. Są niezwykle delikatne i po zebraniu bardzo szybko ulegają rozkładowi. Aby możliwe było w pełni wykorzystanie ich wspaniałych właściwości, muszą one być zbierane w tradycyjny sposób, czyli ręcznie, płukane, a następnie poddane specjalnemu procesowi liofilizacji. Tylko w ten sposób w miąższu zachowane zostanie całe bogactwo wartości odżywczych. Do tej pory tylko jedna osoba, dr. Alex Schauss - "odkrywca" acai, otrzymał patent na ten proces ich pozyskiwania. Na bazie liofilizowanego miąższu opracowano również wyjątkowy sok, w skład którego wchodzi dodatkowo 18 innych, specjalnie wyselekcjonowanych owoców. Zostały one tak dobrane, aby doskonale uzupełniały zapotrzebowanie naszego organizmu na wszelkie substancje, a przede wszystkim na wzmacniające i chroniące nas przeciwutleniacze.
Ponieważ ciągle mamy problemy ze spożywaniem zalecanych przez lekarzy dietetyków 5 porcji świeżych warzyw i owoców dziennie, picie takiego soku pomaga nam w łatwy sposób uzupełnić te niedostatki, by wspierać nasze zdrowie. A zdrowie jest przecież jedno i najważniejsze!Po więcej informacji i wyników badań na temat jagód acai zapraszam na www.zdrowydarnatury.pl.
NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKUŁY Z TEJ KATEGORII | INNE ARTYKUŁY TEGO AUTORA |
» Z czego jest miód Spadziowy? | » Cała prawda o marketingu sieciowym |
» Dietetyczny chleb | » Szokująca prawda o nadwadze, dietach i odchudzaniu! |
» Czy suplementy diety mogą nam z... | » Nie katuj się dietami na wiosnę! |
» Czy miód lipowy pomaga ? | » |
» Tabletki na koncentrację | » |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz