Białko jest niezbędne do życia. Stanowi główny składnik kości, mięśni, skóry, krwi i tkanek naszego ciała. Jest również składnikiem takich związków jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białko odpowiada za stan naszego zdrowia i naszej witalności.
Szkodliwy jest zarówno długotrwały niedobór jak i nadmiar białka. Długotrwały niedobór białka prowadzi do zmniejszenia ogólnej sprawność fizycznej i umysłowej, następują zmiany w tkankach, występują zaburzenia ogólnoustrojowe, zahamowany zostaje wzrost mięśni, występują zaburzenia w pracy jelit oraz wyraźnie wzrasta ryzyko chorób infekcyjnych i alergii. Dieta jest zbyt bogata w białko prowadzi do większych strat wapnia.
Budowa i źródła
Białko składa się tysięcy cegiełek zwanych aminokwasami. Z ponad dwudziestu aminokwasów, osiem z nich jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aminokwasy te nazywamy egzogennymi (niezbędnymi) i występują one w białku pochodzenia zwierzęcego. Ma ono większą wartością niż białko pochodzenia roślinnego, ponieważ jest lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Tylko niektóre produkty pochodzenia roślinnego zawierają osiem niezbędnych aminokwasów. Za optymalny wzorzec, jeśli chodzi o skład aminokwasów uznaje, się białko całego jajka.Do produktów zawierających białka pełnowartościowe zaliczamy: - mięso- ryby - mleko- ser, - jaja.
Należy jednak uważać na produkty mięsne, gdyż wiele z nich zawiera bardzo duże ilości tłuszczu, co prowadzi do podniesienia we krwi poziomu cholesterolu i wzrostu produkcji cholesterolu przez organizm. Produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierające dużej ilości tłuszczów to drób oraz ryby. W przemianie białka w enegię czynny udział biorą m.in. witaminy. Witaminy nie mogą być wytwarzane przez nasz organizm, dlatego tak ważne jest, abyśmy dostarczali je z pożywieniem, a w przypadku większego zapotrzebowania, przyjmowali dodatkowe preparaty witaminowe.
Źródłem białka niepełnowartościowe roślinnego, czyli białka, które nie zawiera wszystkich aminokwasów są: warzywa, ziarna, nasiona, soczewica, orzechy, czarna fasola, fasola kidney, groch. Wyjątkiem jest soja, która zaliczana jest do roślin zawierających białko pełnowartościowe. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie aminokwasy. Optymalne kompozycje to:- połączenie produktów zbożowych ze strączkowymi lub produktami mlecznymi, np. płatki zbożowe i mleko- fasola z ryżem- masło orzechowe z chlebem razowy.- soja z ryżem, lub kukurydzą- fasola z pszenicą
Witaminowo, www.witaminowo.com.pl
Podobał Ci się ten artykuł? Oceń na TAK lub NIE. Głosuj na tak 0 Głosuj na nie
Dodaj do:
Facebook
Twitter
Blip
Śledzik
Wykop
Buzz
Targi Naturalnej żywności - Natura Food IV
Liczba komentarzy: 0
Dodaj komentarz:
Powiadamiaj mnie o nowych komentarzach
Artykuł został przedrukowany na następujących stronach:
http://kropelki.pl
» Autor
brak avatara
witaminowo (Autor)
Publikacje: 2
Inne artykuły tego autora
Ćwiczenia fizyczne, a zdrowie
» Redakcja kategorii
Strona redakcji info
Monika Szydziak (Prowadzący) info
Sponsorzy
Zostań sponsoremAdTaily.pl
» Najczęściej czytane w kategorii
Jak niechcący straciłem z lenistwa 1/6 swojej wagi i co z tego wynikło?
Pięć Przemian - Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Kasza jaglana – królowa wszystkich kasz
Żelazo w diecie wegetariańskiej
Jaki wpływ na rozwój chorób ma tlen
Co jest powodem przedwczesnego starzenia się?
Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka
Olej lniany
Wellness – nowy ,zdrowy styl życia !
Eksperci o dietach - dieta kopenhaska
» Patronat medialny
Targi Naturalnej żywności - Natura Food IV
Artelis | O Artelis | Pomoc (FAQ) | Regulamin | Polityka prywatności | Użytkownicy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz