Profilaktyka wad wrodzonych u dzieci.
Barbara Grynczel 07.06.2011, czytano 12 razy, pobrano kod HTML 0 razy, komentarzy 0.
Ryzyko urodzenia dziecka z wadami wrodzonymi można zmniejszyć w 90% poprzez przyjmowanie odpowiednich dawek kwasu foliowego ( witaminy z gupy B - -która nie jest syntetyzowana przez nasz organizm, musi być dostarczona z pozywieniem).
Niedobór kwasu foliowego w diecie kobiety planującej ciążę i będącej w ciąży może spowodować niedorozwój łozyska, samoistne poronienie, urodzenie dziecka ze zmniejszoną wagą ciała, a także doprowadzic do powstania wad ośrodkowego układu nerwowego (tzw. Wad Cewy Nerwowej - bezmózgowie, przepuklina mózgowo-rdzeniowa, rozszczep kęgosłupa i podniebienia). Ośrodkowy układ nerwowy kształtuje sie w pierwszych czterech tygodniach ciązy , kiedy kobieta nie wie , że zostanie matką. Dladego też w diecie każdej kobiety bedącej w wieku rozrodczym powinna sie znaleźć wystarczająca dawka kwasu foliowego. Kwas foliowy występuje w warzywach i owocach o barwie zielonej i pomarańczowej ( zielona fasolka, szpinak, brokuł, sałata, kapusta brukselka i włoska, marchew, pomarańcze) oraz w wątrubce i drożdżach.
Zalecane w Polsce normy spożycia kwasu foliowego u kobiet zależą od ich aktywności fizycznej i wynosza od 0,27 - do 0.30 miligramów dziennie, a dla kobiet ciężarnych 0.45 mg. Rzeczywiste spozycie jest o wiele mniejsze . Sprostanie zapotrzebowaniu na ta witaminę jest bardzo trudne . Należałoby zjeśc 650 g owoców w tym 500g pomarańczy, oraz 500 g warzyw w tym marchewki i pomidorów lub 500 g kapusty. Poza tym długotrwałe przechowywanie owoców i warzyw oraz gotowanie niszczy witaminy. Z tego powodu wskazane jest spożywanie kwasu foliowego w tabletkach zwłaszcza, że ma on w tej formie 100% przyswajalności. Kwas foliowy wystepuje w preparacie Folik - w postaci wyizolowanej i w preparatach multiwitaminowych. Kupując te ostatnie należy zwracać uwagę na skład i wskazaną dawkę.
Kobiety, ktore urodziły dziecko dotknięte wadą cewy nerwowej są obciążone większym ryzykiem -powinny spozywać wiekszą dawkę - 4 mg i być objete badaniami genetycznymi.
Poza tym kwas foliowy powinien sie znaleźć w diecie każdego z uwagi na dobroczynny wpływ na układ nerwowy - zapobiega depresji, miażdżycy i chorobom serca. Jedzmy zatem owoce i warzywa bogate w tą witaminę.
Zapraszam na moje blogi:
www.dobresmaki.blogspot.com
www.dobrezdrowko.blogspot.com
www.mojeodzywianie.blogspot.com
Podobał Ci się ten artykuł? Oceń na TAK lub NIE. Głosuj na tak 0 Głosuj na nie
Dodaj do:
Facebook
Twitter
Blip
Śledzik
Wykop
Buzz
Liczba komentarzy: 0
Imię:
Email:
(nie będzie publikowany)
Dodaj komentarz:
Powiadamiaj mnie o nowych komentarzach
Type the two words:
Get a new challenge
Get an audio challenge
Help
» Autor
brak avatara
Barbara Grynczel (Autor)
Publikacje: 6
Inne artykuły tego autora
Czym jest GMO ? - w kilku słowach
Jak odżywiać się w ciąży?
Czy są jeszcze organizmy niemodyfikowane?
Wiarygodny nadawca komunikatu.
Zasady udzielania wywiadu.
Zobacz więcej...
» Redakcja kategorii
Strona redakcji info
Monika Szydziak (Prowadzący) info
Sponsorzy
Zostań sponsoremAdTaily.pl
» Najczęściej czytane w kategorii
Jak niechcący straciłem z lenistwa 1/6 swojej wagi i co z tego wynikło?
Pięć Przemian - Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Kasza jaglana – królowa wszystkich kasz
Żelazo w diecie wegetariańskiej
Jaki wpływ na rozwój chorób ma tlen
Co jest powodem przedwczesnego starzenia się?
Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka
Olej lniany
Wellness – nowy ,zdrowy styl życia !
Eksperci o dietach - dieta kopenhaska
Artelis | O Artelis | Pomoc (FAQ) | Regulamin | Polityka prywatności | Użytkownicy | Ebooki | Dla prasy | Reklama | Patronaty | Sieć partner
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz