Bób jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Mimo, że przez wielu uważana jest za roślinę ciężkostrawną, to zawiera wiele cennych minerałów i witamin.
bob
Trochę historii
Bób jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Pozostałości tej rośliny zostały odnalezione podczas prac wykopaliskowych w Izraelu na stanowiskach archeologicznych pochodzących z 6500 roku przed naszą erą.
Ślady bobu odnaleziono również w starożytnej Troi i Egipcie.
W Egipcie bób podawano do jedzenia niewolnikom i klasom nizszym, jako że roślina była uznawana za piętno śmierci ( kapłanom nie wolno było jeść bobu i innych strączkowych).
Roślinę uprawiano również w Chinach i to od prawie 5 tysięcy lat.
W Europie Środkowej bób był jednym z podstawowych pokarmów aż do XVII wieku, jako tanie źródło energii dla najbiedniejszych (proszę zobaczyć słynny obraz "Zjadacz bobu") ale potem stopniowo zastąpiony został fasolą i ziemniakami. W Polsce uprawa tej rośliny znana była już w epoce brązu i żelaza.
Wartości odżywcze
100 gram bobu zawiera 74 kalorii oraz 7% białka, 11% węglowodany, 26 mg wapnia, 98 mg fosforu, 25 mg witaminy C, witaminy A, B1 i B2, E, P i K.
Właściwości lecznicze
Spożywanie bobu pomaga usunąć z organizmu tłuszcz osadzający się na tętnicach i utrzymywać cholesterol na niskim poziomie.
Ponadto roślina jest bogatym źródłem choliny, której spożywanie może pomóc w zachowaniu lepszej pamięci u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Wśród niektórych społeczności bób był traktowany jako jako afrodyzjak wzmagający pożądanie seksualne.
Jako roślina lecznicza są wykorzystywane również części zielone rośliny. Wywar z nich dodawany do kąpieli ma pomóc w walce z czyrakami i wrzodami.
Dlatego, mimo że bób jest traktowany jako pokarm ciężkostrawny, wiatropędny warto go jeść ! Będzie smaczny jeśli dodamy do ugotowanego (do 15 min w wrzącej wodzie) ziarna trochę soli i odrobinkę masła.
Więcej podobnych artykułów na moim blogu Dbaj o zdrowie
Podobał Ci się ten artykuł? Oceń na TAK lub NIE. Głosuj na tak 0 Głosuj na nie
Dodaj do:
Facebook
Twitter
Blip
Śledzik
Wykop
Buzz
Liczba komentarzy: 0
Imię:
Email:
(nie będzie publikowany)
Dodaj komentarz:
Powiadamiaj mnie o nowych komentarzach
Type the two words:
Get a new challenge
Get an audio challenge
Help
Artykuł został przedrukowany na następujących stronach:
http://wybieram-zdrowie.blogspot.com/
» Autor
brak avatara
Jurek Sko (Autor)
Publikacje: 7
Inne artykuły tego autora
Dziurawiec - czyli ziele Świętego Jana
Keks wyśmienity - przepis mamy Uli
Adenium Obesum - czyli róża pustyni
Czerwona fasola - nowe odkrycie dietetyków czy chwilowa moda?
Cephalocereus senilis - głowa starca
Zobacz więcej...
» Redakcja kategorii
Strona redakcji info
Monika Szydziak (Prowadzący) info
Sponsorzy
Zostań sponsoremAdTaily.pl
» Najczęściej czytane w kategorii
Jak niechcący straciłem z lenistwa 1/6 swojej wagi i co z tego wynikło?
Pięć Przemian - Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Kasza jaglana – królowa wszystkich kasz
Żelazo w diecie wegetariańskiej
Jaki wpływ na rozwój chorób ma tlen
Co jest powodem przedwczesnego starzenia się?
Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka
Olej lniany
Wellness – nowy ,zdrowy styl życia !
Eksperci o dietach - dieta kopenhaska
Artelis | O Artelis | Pomoc (FAQ) | Regulamin | Polityka prywatności | Użytkownicy | Ebooki | Dla prasy | Reklama | Patronaty | Sieć partnerska
Artykuły. Przedruk tekstów. DARMOWA i SKUTECZNA promocja stron.
Z artykułów umieszczonych w serwisie Artelis.pl można korzystać na zasadach licencji Cre
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz