niedziela, 13 marca 2011

Ziemniak na wyczerpanie

Skargi na zmęczenie i wyczerpanie to według lekarzy najczęstszy powód wizyt pacjentów. Zmęczeniu towarzyszy zwykle brak motywacji do pracy.

Szybka pomoc:

Jeśli musisz szybko pokonać zmęczenie, żeby dokończyć ważną pracę, chusteczkę lub serwetkę skrop ją 2 kroplami olejku z mięty pieprzowej, przyłóż do nosa i oddychaj głęboko. Jeżeli masz więcej czasu, zrób sobie kąpiel, a do wody wpuść 2 krople olejku z mięty pieprzowej i 4 krople olejku z rozmarynu.

Połóż się na plecach, podłóż pod stopy wałek lub kilka poduszek tak, aby znajdowały się wyżej niż głowa. Jest to sposób indyjskich joginów, którzy walcząc ze zmęczeniem wymuszają przypływ większej ilości krwi do mózgu, co pomaga skupić uwagę i zachować czujność.

Wysokooktanowe paliwo:

Zjedz rano obfite śniadanie, a w ciągu dnia kilka mniejszych posiłków lub przekąsek. Jednorazowo jedz nie więcej niż 300 kalori. Dzięki temu stężenie cukru we krwi będzie się utrzymywało na stałym poziomie, co pozwoli uniknąć stałych spadków energi.

Jedz potrawy bogate w błonnik, zawierające złożone węglowodany (pieczywo pełnoziarniste, kasze, płatki, warzywa). Sprawiają one, że stężenie cukru we krwi wzrasta i spada wolniej.

Obierz ze skórki i umyj surowego ziemniaka. Pokrój go na plasterki i zanurz na noc w wodzie. Rano kawałki ziemniaka wyrzuć i wypij wodę, to znakomita metoda na zwiększenie stężenia potasu w organizmie. Potas jest bardzo ważny dla prawidłowego przewodzenia impulsów w układzie nerwowym, mięśniowym i w innych układach. Niektórzy uważają, że to niedobory potasu są odpowiedzialne za szybkie męczenie się.

slawomir

http://najlepszeprzepisykulinarne.blogspot.com
Podobał Ci się ten artykuł? Oceń na TAK lub NIE. Głosuj na tak 0 Głosuj na nie

Dodaj do:

* Facebook
* Twitter
* Blip
* Śledzik
* Wykop
* Buzz



Zobacz również:

* Uzdrawiające inhalacje
* Cholesterol - ten dobry i ten zły
* Wzmocnij swoje serce
* Kac
* Gorączka

Liczba komentarzy: 0
Dodaj komentarz:
Powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz