środa, 25 maja 2011

Kiełki - bogactwo witamin

Kiełki uznawane są za pokarm życia, lek na wiele dolegliwości oraz eliksir młodości. Właśnie z uwagi na zdrowie powinniśmy codziennie zjadać choć trochę kiełków.

Kiełkujące ziarna i same kiełki to skarbnica witamin A, B, C, E, H, K i PP. Do tego mnóstwo makro i mikro elementów: żelazo, wapń, magnez, sód, miedź, jod, potas, mangan i cynk oraz czyszczący jelita błonnik, białka, węglowodany i kwasy tłuszczowe.

DOMOWA HODOWLA


Kiełki przenicy: wsypać na sitko przenicę i ułożyć je na szklance wypełnioną wodą tak, by jej dotykały. Zmieniać wodę raz dziennie. Po pięciu dniach można zbierać plon.
Kiełki rzeżuchy, siemienia lnianego i rzodkiewki: połóż na spodku kawałek ligniny, zwilż ją i rozsyp na niej nasiona. Raz dziennie spruskaj je wodą. Dbaj, by podłoże nie wyschło. Po pięciu dniach pojawią się pędy.
Kiełki fasoli, soi, lucerny, grochu, słonecznika, soczewicy i prosa: namoczyć nasiona przez 12 godzin, odsączyć i nakryć gazą. Wzrastające pędy zraszać wodą letnią około pięć razy dziennie.
Na długowieczność ma wpływ wiele czynników, lecz nie ulega wątpliwości, że zaliczyć można także jedzenie kiełków.

OMLET Z KIEŁKAMI
Dwa jajka, dwie łyżki kiełków zbożowych, łyżkę śmietany, łyżkę masła, sól i pieprz do smaku.
Oddziel żółtka od białek, żółtka wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem, jak kto lubi. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż ją na żółtka. Dodaj kiełki, delikatnie wymieszaj. Rozpuść masło na patelni, wlej masę, smaż na maleńkim ogniu, aż spód się zarumieni. Gotowy omlet zsuń na talerz. Podawaj gorący z dżemem lub pomidorami, zielonym groszkiem lub szpinakiem.
SMACZNEGO.

benita

Trzecia część życiodajnych drzew pojawi się wkrutce na moim blogu www.ogrody-ziola.blogspot.com
Podobał Ci się ten artykuł? Oceń na TAK lub NIE. Głosuj na tak 1 Głosuj na nie

Dodaj do:

* Facebook
* Twitter
* Blip
* Śledzik
* Wykop
* Buzz



Zobacz również:

* Kiełki i nasze zdrowie
* Zdrowe odżywianie, nawykiem na całe życie
* Naturalna droga do urody. Maseczki.
* Pory Roku w kuchni - kuchnia pięciu przemian
* Przepisy lecznicze z miodu

Liczba komentarzy: 0
Dodaj komentarz:
Powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

Artykuł został przedrukowany na następujących stronach:

http://www.neolink.pl http://www.wirek-wszystkoozdrowiu.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz